winnaar 2020 (beeldend)

Matthijs Zwinderman wint Rijswijk Talent Award 2020!

Zondag 13 december werd de winnaar van de Rijswijk Talent Award bekendgemaakt in Museum Rijswijk, in aanwezigheid van wethouder Johanna Besteman. Dit jaar was de éérste editie voor beeldende kunst. Uit 80 inzendingen – waarvan 20 genomineerd – werden 3 finalisten geselecteerd door een vakjury. De winnaar van de Rijswijk Talent Award 2020 is videokunstenaar Matthijs Zwinderman.

 

De jury stond voor een lastige opgave. Er was een grote diversiteit aan kunstwerken en het niveau van alle inzendingen was verrassend hoog. Niet alleen de jury was lovend, ook het publiek tijdens de exposities in Winkelcentrum In de Bogaard en Winkelcentrum Oud-Rijswijk was razend enthousiast!

 


Naast de prestigieuze award, ontvangt Matthijs een geldprijs van € 500,- (te besteden aan eigen talentontwikkeling). Matthijs, die de verrassing helemaal niet zag aankomen, maakte een videokunstwerk uit bijna 250 foto’s van zijn thuis. Deze foto’s heeft hij met computeralgoritmes samengevoegd tot een droomachtige video. De jury koos voor zijn werk, omdat deze videokunst van een dusdanige kwaliteit is, dat het de term amateurkunst overstijgt. De wijze waarop Matthijs het thema ‘thuis’ vorm geeft in deze uitwerking en met deze middelen toont een enorm talent en creatief inzicht. Het werk is origineel, intelligent, aantrekkelijk en blijft intrigeren.


“Eigenlijk kan de finale voor mij niet meer stuk. Het zou natuurlijk erg mooi zijn om te winnen, maar alle aandacht tot nu toe is al erg leuk. Bovendien, bij leven, een schilderij in een gerenommeerd museum te mogen tentoonstellen, dat lukt echt niet iedereen, zelfs van Gogh niet.” – finalist Emil Matulewicz voor de bekendmaking.

 


Naast het werk van Matthijs waren ook de kunstwerken van de overige finalisten (Toby Neuteboom en Emil Matulewicz) én de publiekswinnaars (Saskia Nelissen, Angelina Arkesteijn en Juliette Beemsterboer) het hele weekend te bezichtigen in Museum Rijswijk. Het thema ‘thuis’ van de Rijswijk Talent Award sloot aan op hetzelfde thema van de Papier Biënnale die tot half november gepland stond in Museum Rijswijk.

 


De Rijswijk Talent Award wordt georganiseerd door Trias, Centrum voor de Kunsten i.s.m. Museum Rijswijk en tal van andere lokale culturele kunstorganisaties. In 2021 organiseert Trias weer een Rijswijk Talent Award voor podiumkunsten. Binnenkort is hierover meer informatie te vinden op www.rijswijktalentaward.nl

 

Bekijk hieronder het werk van Matthijs Zwinderman: